Waarom stijgen de huizenprijzen zo snel?

De snelle stijging van Nederlandse huizenprijzen wordt veroorzaakt door inflatie, toenemende krapte op de woningmarkt en de sterk gedaalde rente. Ferax Vastgoed biedt betaalbare woonruimte aan woningzoekenden die het moeilijk hebben om toe te treden tot de woningmarkt.

 

In het derde kwartaal is de gemiddelde verkoopprijs van woningen met 11,6% gestegen naar gemiddeld € 354.0001. Daarmee ligt de huizenprijs bijna dubbel zo hoog als in 2000. Achter de enorme stijging gaan verschillende oorzaken schuil. In de eerste plaats is dat inflatie: het effect dat je voor dezelfde euro steeds minder goederen kunt kopen.

De Nederlandse inflatie komt sinds 2000 op iets minder dan 2% uit. Bij dat niveau daalt de koopkracht van je euro in twintig jaar met bijna een derde. Naast inflatie speelt ook krapte een rol bij de stijging van de huizenprijzen. Bouwbedrijven waarschuwen al langere tijd dat er simpelweg te weinig nieuwe woningen bijkomen.

Spaarrente van 4%
De belangrijkste reden van de oplopende huizenprijzen is echter de dalende rente. Hierdoor zijn de hypotheeklasten enorm gedaald. Dat geldt echter ook voor bijvoorbeeld de spaarrente. Veel mensen kunnen het zich nauwelijks herinneren, maar in 2000 kreeg je nog een vergoeding van ruim 4% over je spaargeld.

Ferax Vastgoed heeft een oplossing in huis voor woningzoekers, maar ook voor beleggers die op zoek zijn naar een wat hoger rendement. De onderneming biedt betaalbare woonruimte aan woningzoekenden die het moeilijk hebben om toe te treden tot de woningmarkt: starters, singles en studenten.

Winkels worden woningen
Een project in Goes is een goed voorbeeld van hoe Ferax Vastgoed dat aanpakt. Het bedrijf bouwt verschillende winkelpanden om tot wooneenheden. Behalve voor woningzoekenden, ligt daar ook een kans voor beleggers. Het project wordt namelijk gefinancierd met obligaties. De geschatte opbrengst van de verhuur komt volgens het bedrijf op ongeveer 8% op jaarbasis.

Wie € 25.000 of meer investeert, deelt jaarlijks en bij verkoop van het pand ook mee in de winst. Net als andere beleggingsvormen brengt ook deze investering risico’s met zich mee. “De afgelopen jaren hebben wij ervaring opgedaan met het renoveren en verbouwen van panden tot woonheden voor starters, singles en studenten”, vertelt Paul Vernooijs, directeur Ferax Vastgoed: “En dat doen we op een renderende manier waar onze obligatiehouders van profiteren.”

 

  1. Bron: Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven